2012. március 27., kedd

Az első SUISEKI-m

Még ősszel találtam ezt a kavicsot a házunk előtti sóderes úton. Nagyon megfogott a réteges felépítése és innentől fogva eldőlt a sorsa, hogy suiseki lesz belőle, amihez egy daiza-t készítek.
Mivel ezelőtt sose foglalkoztam suiseki-vel, fogalmam sem volt (még most sincs), hogy milyen formájú és színű daiza illene a kövemhez. A téli hónapokban napokon keresztül bújtam a netet, hogy infót gyűjtsek a daiza elkészítésével kapcsolatban. De a mai napig nem tudom - és ebben kérnék is segítséget -, hogy a kifaragott diza-t milyen anyaggal kel lekezelni. Elég ha csak valamilyen páccal lekenem, vagy inkább lazúr festéket használjak? A festés után kel lakkozni, hogy szép fényes legyen? ...
Szóval tele vagyok kérdésekkel, amire szívesen fogadom a válaszokat, illetve az idáig elkészített daiza-val kapcsolatos felvetéseket és kritikákat is várom.
Tudom, hogy egy kicsit csáléra sikeredett, de ez az első! És persze a méretéből adódóan is jobban kitűnnek a hibák. A következő biztosan jobban fog sikerülni.
Kő mérete:
magasság: 54mm


Daiza mérete:
30x20x19mm

2 megjegyzés:

 1. Szia Zoli
  Milyen fából készítetted a Daizát?
  Én általában csak lenolajjal bekenem ,és nagyon szépen kihozza a fa erezetét.de ehhez a két suisekihez nem is kell festeni.Mert vannak akik szokták.
  Üdv

  VálaszTörlés
 2. Szia István!

  Egyszerű fenyőlécből készült. Elég sokat bajlódtam vele, mire sikerült a marógéppel megfelelően kifaragni, mivel puhafa lévén össze-vissza hasadt.
  Valószínű később készítek majd keményfából is egy daiza-t hozzá.

  VálaszTörlés